Het is natuurlijk niet leuk als je in een land woont en van de ene op de andere dag ontdekt dat een brood 10 procent duurder is geworden.

Gierende inflatie zorgt doorgaans voor economische en politieke onrust. Zeker als dit gepaard gaat met een waardedaling van de nationale munt ten opzichte van andere valuta.

Maar voor vakantiegangers met harde valuta op zak betekent een bezoekje aan een land met een zwakke munt ook: goedkoper afrekenen.

De crisis rond de Turkse lira heeft de Turkse munt in een week tijd een kwart minder waard gemaakt ten opzichte van de euro. Vergeleken met een jaar geleden is de lira liefst driekwart in waarde gezakt. Harde vakantie-euro’s zijn dus veel waard voor de Turkijeganger.

Maar Turkije staat niet alleen met zijn valutacrisis. Diverse opkomende economieën hebben het momenteel zwaar. Business Insider verzamelde enkele in het oog springende voorbeelden van landen waar je vergeleken met enkele maanden geleden fors goedkoper op vakantie kunt.

Hoewel inmiddels gesproken wordt over een 'besmettingsgevaar' van de Turkse crisis, waarbij internationale beleggers op grotere schaal vermogen uit opkomende landen terugtrekken, is deze beweging nog niet breed zichtbaar.

Zo is je vakantie-euro in landen als Mexico, Thailand en Indonesië niet sterker geworden in de afgelopen drie maanden.

In de hieronder genoemde zes landen kun je wel een stuk goedkoper winkelen (tenminste, als je ook daadwerkelijk afrekent in de lokale munteenheid).


1. Venezuela

(klik voor uitvergroting)

In het Venezuela van president Nicolás Maduro is sprake van hyperinflatie. Kreeg je drie maanden geleden nog 75.000 bolivar voor een euro, inmiddels is dat meer dan 275.000 bolivar.

Voor Venezuela geldt natuurlijk wel dat de maatschappij dermate is ontregeld, dat je de vraag  kunt stellen of het Zuid-Amerikaanse land überhaupt nog in aanmerking komt als vakantieland.

Daarbij geldt dat je wel harde euro's of dollars op zak kunt hebben, maar dat er ook een gerede kans is dat je daarmee moet afrekenen: betalen in bolivar is een hachelijke zaak.

Venezuela vakantie


2. Turkije

(klik voor uitvergroting)

De politieke en economische spanningen lopen tamelijk hoog op in Turkije, maar aan de andere kant is het traditioneel een gewild vakantieland. Dus wie het aandurft, kan naar Turkije met euro's op zak die 42 procent meer waard zijn dan drie maanden geleden.

turkije vakantie


3. Argentinië

(klik voor uitvergroting)

Argentinië had eerder dit jaar al last van koudwatervrees bij buitenlandse beleggers, wat leidde tot kapitaalvlucht. De centrale bank van Argentinië heeft ingegrepen met forse renteverhogingen en het land kreeg noodleningen van het Internationaal Monetair Fonds. Daardoor is de economische situatie enigszins gestabiliseerd.

Per saldo is een euro de afgelopen drie maanden zo'n 15 procent in waarde gestegen ten opzichte van de Argentijnse peso. Dus dat scheelt zeker voor vakantiegangers.

Argentinië vakantie


4. Zuid-Afrika

(klik voor uitvergroting)

Hoewel er geen direct verband is tussen de perikelen van Turkije en de ontwikkeling van de Zuid-Afrikaanse economie, werd Zuid-Afrika begin deze week toch veelvuldig genoemd als relatief 'kwetsbaar' voor buitenlandse kapitaalvlucht.

Hoe dan ook, als je drie maanden terugkijkt heeft de euro ruim 9 procent gewonnen ten opzichte van de Zuid-Afrikaanse rand. Toch een aardige korting als je een wildpark wilt bezoeken.

kruger park, Zuid-Afrika, vakantie


5. Rusland

(klik op grafiek voor uitvergroting)

Rusland is als topexporteur van olie sterk gevoelig voor de ontwikkeling van olieprijzen. Die daalden de afgelopen drie maanden zo'n 7 procent, maar op jaarbasis noteren olieprijzen nog altijd ruim 40 procent hoger.

De grootste risico's voor Rusland liggen bij de internationale sancties tegen het land. Zo besloot de VS afgelopen week nieuwe sancties op te leggen, naar aanleiding van onderzoek naar mogelijke Russische betrokkenheid bij de aanslag op ex-spion Sergei Skripal in het VK.

De Russische roebel is de afgelopen drie maanden per saldo zo'n 3 procent gedaald ten opzichte van de euro, waarbij vooral de afgelopen zeven dagen een forse beweging te zien is. Scheelt misschien toch bij een bezoekje aan het Rode Plein in Moskou of de hermitage in Sint-Petersburg.

Rusland, Moskou, vakantie, Rode Plein


6. Brazilië

(klik op grafiek voor uitvergroting)

Brazilië kampt met relatief zwakke economische groei dit jaar en maakt zich op voor de verkiezing van een nieuwe president in oktober. De economie verkeert echter niet in acute staat van crisis.

De beweging van de Braziliaanse real is de afgelopen maanden redelijk gematigd. Een euro werd zo'n 2,4 procent meer waard ten opzicht van de real. Let wel: op jaarbasis is de euro liefst 18 procent geklommen, dus dat scheelt toch wel behoorlijk voor een vakantie in Brazilië.

Brazilië


LEES OOK: Komen muggen op licht af of niet? Een wetenschapper geeft antwoord